Ooststraat - Worthingtonpomp
04
do, mrt
0 Nieuwe Items

foto: Duuve.nl | W.v.D ©

Beeldentuin
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

BEELDENTUIN ARNHEM - Ooststraat | Worthington pomp

De oude Worthington dieselpomp heeft tussen 1945 en 2011 dienst gedaan nabij de Rijnkade in Arnhem. Als onderdeel van de Marshallhulp werd deze pomp in 1945 geplaatst. Het hoofd is een afbeelding van Generaal en Minister George C. Marshall.

Redactie Duuve.nl  | 15-07-2020 14:44:12
Artikel delen:
advertentie

Marshallhulp

Sinds 1945 symbool voor de wederopbouw van Arnhem.

In de winter van 1947/1948 heeft deze Worthingtonpomp zijn diensten bewezen door de binnenstad van Arnhem droog te houden. De dieselpomp pompte al het overtollige hemelwater de Rijn in zodat de binnenstad het droog hield.

Ooststraat | Arnhem

Soort:
Ontwerp:
Locatie:
Datering:
Materiaal:
Nummer:
Collectie:

Rijngemaal
Marcel Smink
Ooststraat, Arnhem
29-01-2015
Onbekend
Onbekend
Gemeente Arnhem

Locatie

Kunstenaar Marcel Smink

Dit is één van mijn projecten die erg goed is gelukt.

"Het heeft wel iets weg van een sfynx!" Nu een geheel nieuw Rijngemaal is gebouwd, is op 29 januari 2015 de oude pomp als kunstwerk herplaatst. Het kunstwerk is onthuld door de Arnhemse kunstenaar Marcel Smink en wethouder Gerrie Elfrink.

advertentie

De Sfynx van Arnhem

De kunstenaar noemde het beeld bij de onthulling “De Sfinx”. Het beeld bestaat uit de originele oude pomp die in het Rijngemaal functioneerde vanaf 1945 tot de start van de renovatie/nieuwbouw van het Rijngemaal op 28 oktober 2011. Op initiatief van Geert Visser en Kees Kant die bij de startwerkzaamheden aanwezig waren, hebben gemeente Arnhem en Waterschap Rijn en IJssel er aan gewerkt om de pomp nabij het nieuwe Rijngemaal een plaats te geven als kunstwerk.

"De sfynx van Arnhem"

Kunstenaar en Ontwerper Marcel Smink

John Frostbrug

De kunstenaar heeft de pomp voorzien van een vleugel die ook voorkomt in het logo van de fabrikant en verder verwijst naar de slag om Arnhem die in september 1944 zijn zwaartepunt kende nabij de oude Rijnbrug (nu John Frostbrug). Daarnaast is een afbeelding van het hoofd van de Amerikaanse minister Marshall opgenomen. Immers de pomp is destijds aangeschaft met gelden van het “Marshallplan”.

Info Oude Pomp

advertentie