Big Sissy Fuss III - Eilandplein in Duiven
04
do, mrt
0 Nieuwe Items

foto: Duuve.nl | W.v.D ©

Beeldentuin Duiven
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

BEELDENTUIN DUIVEN - Big Sissy Fuss III | Eilandplein

Big Sissy Fuss III bestaat uit een serie van vier beelden, geïnspireerd door de mythe van Sisyphus en de beelden van Paaseiland. De mythe van Sisyphus vertelt het verhaal van de god Zeus die Sisyphus straft, nadat deze Zeus heeft verraden.

Redactie Duuve.nl | 19-05-2017 09:30:59
Artikel delen:
advertentie

De mythe van Sisyphus

Sysiphus moet een rotsblok naar de top van de heuvel brengen. Maar telkens als hij bijna boven is, rolt de steen weer naar beneden en moet hij opnieuw beginnen. Vandaar de uitdrukking Sisyphusarbeid: een vruchteloos en zwaar karwei, waar nooit een eind aankomt.

Big Sissy Fuss III | foto: Duuve.nl ©
Soort:
Vervaardiger:
Locatie:
Datering:
Materiaal:
Nummer:
Collectie:
Beeldhouwwerk
Wit, Dick de
Eilandplein, Duiven
1994
Beton
BGLD0782
Gemeente Duiven

 

advertentie

Paaseiland

Het Polynesische Paaseiland in de Grote Oceaan is beroemd om zijn kolossale beelden, de zogenoemde Moai. Men vermoedt dat ze rond 1000 na Christus zijn ontstaan en voorouders of stamhoofden voorstellen. Dit beeld van kunstenaar Dick de Wit met het rotsblok van Sisyphus en een sterk gestileerde versie van de Paaseilandbeelden 'draagt het leed van de wereld op zijn schouders'.

De felle kleuren, die verbonden zijn met de pop- en punkcultuur van de jaren tachtig, contrasteren met de niet bepaald vrolijke betekenis. In 2009 is het kunstwerk verplaatst naar een grasveldje bij het Eilandplein, waar het beter tot zijn recht komt.

Locatie

bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Paaseiland