12
di, nov

Toon Ikink`s automatiek in Duiven

MKB Historie
Typography
 • Smaller Small Medium Big Bigger
 • Default Helvetica Segoe Georgia Times
DUIVEN - Rijksweg 52 | Ikink`s automatiek | MKB Historie

Na een kleine zoektocht had ik hem dan eindelijk gevonden: Toon Ikink van 'Ikink`s Automatiek' aan de Rijksweg in Duiven. Toon en Bep Ikink wonen inmiddels alweer geruime tijd in de wijk 'Lommerweide' in Duiven.

Redactie Duuve.nl | 06-11-2013 11:09:01
Artikel delen:
advertentie

Toon Ikink

Eenmaal bij Toon Ikink thuis aangekomen, had hij mij vanuit zijn comfortabele stoel al in de smiezen. Schoorvoetend liep ik naar zijn voordeur en belde bij hem aan. Voor mij was dit mijn vuurdoop, mijn allereerste huisbezoek om een leuk item te kunnen maken over "Ikink`s Automatiek in Duiven.

Ikink`s automatiek in Duiven
 • 001 4.2
 • 001 4.3
 • ikinkprijslijst

Vragende ogen

Terwijl Toon aanstalten maakte om de deur voor mij te openen, nam ik in gedachte nog een paar vragen door. De voordeur ging open en met vragende ogen zag ik Toon mij aankijken. We schudden elkaar de hand en ik stelde mij aan hem voor. De welbekende glimlach van Toon verscheen als vanouds en ik vertelde hem de reden van mijn bezoek. Nadat ik hem enige uitleg had geboden, nodigde Toon mij uit om het gesprek binnen in zijn woonkamer van zijn seniorenwoning voort te zetten.

Vanuit zijn relaxfauteuil wist hij mij nog een boel te vertellen over vroeger en vond hij het ook erg leuk om nog eens terug te gaan naar zijn tijd in de automatiek. Hij heeft zelfs nog gebruik gemaakt van de 'diepvrieskluis' (google maps) om zijn frites en snacks te bewaren. Koelkasten en vrieskisten waren er toen nog niet. De 'diepvrieskluis' is het pand aan de linkerzijde van de Action in Duiven.

advertentie

Zingen in het kerkkoor

Als jonge knaap heeft Toon nog gezongen in het kerkkoor van de Remigiuskerk in Duiven. Zo af en toe bezocht hij het café van Jo Snelder (heden café de Tol) om er een partij biljart te spelen maar een fervent cafébezoeker is hij nooit geweest. Voordat Toon met de zaak begon is hij ook werkzaam geweest als bakker en was hij werkzaam in een frisdrankenhandel.

Zijn vrouw Bep heeft hij ontmoet tijdens de Angerense Kermis. Samen met zijn Bep en later ook de kinderen, waren zij hèt gezicht van "Ikink`s Automatiek".Toen ik hem vroeg of hij misschien nog foto`s had van de zaak antwoordde Toon: "Vroeger waren we nooit zo 'fotogeniek". Achteraf gezien vindt Toon het ook best jammer dat hij niet over meer foto`s beschikt over die periode.

advertentie

De opening in 1969

In 1969 is Toon samen met zijn vrouw Bep begonnen met de automatiek. '"Tijdens de opening was het zo druk dat de politie het verkeer moest regelen, de jeugd van Duiven kwam massaal een gratis ijsje halen" wist Toon mij te vertellen. Vanaf 16.00 uur was de zaak altijd open en heeft menig Duivenaar er wel een frietje (pinda) of halve haan gekocht.

Politie Duiven 1978 | foto: Toon van KempenOm "Ikink`s Automatiek" te omschrijven; de ruimte van de automatiek (zie filmclip) was in mijn herinnering onderdeel van een groter pand of woonhuis. Vanaf de Rijksweg liep je naar de witte deur aan de linkerkant van het pand. Aan de linkerzijde van het pand, naast de witte deur was er een 'muur' van glazen bouwstenen met een gewolkt decor. De automatiek zou men vandaag de dag kunnen omschrijven als 'frituurbalie' of 'snackcounter'.

Glazen muur

Vanaf de straatzijde gezien bevond de snackvitrine, met daarbovenop de counter (of balie), achter de glazen muur. Rechts naast de counter was de automatiek waar je in die tijd vaak voor fl. 1,- (gulden) een fricandel, kroket of bamischijf 'uit de muur kon trekken'. Aan de binnenzijde van de glazen muur, vanaf de ingang gezien links, stonden twee of drie barkrukken met schap vanwaar men dan ter plekke genoot van de lekkernijen uit de automatiek.

Het was een soort van "Stop and Go", je liep naar binnen, deed je bestelling, tijdens het wachten een leuk gesprek met Toon of met één van zijn wachtende klanten en vervolgens ging je dan weer huiswaarts. In de vroege jaren tachtig herinner ik mij maar twee 'cafetaria`s in Duiven; die van Toon Ikink en die van Harry de Geus, een stukje verderop.

"Snackbar Harry de Geus" leende zich meer om er gezellig te gaan zitten nadat hij zijn cafetaria had uitgebreid. Veel kinderen gingen in die tijd vaak na een voetbalwedstrijd op zaterdagmiddag een patatje of fricandel eten bij Harry.

Ergens midden jaren tachtig kwam er nieuwbouw in Duiven-West en vestigde daar "Cafetaria de Horst" (heden Cafetaria Mondriaan) van, als ik me goed kan herinneren; Harry en Ellie. In 1987 is Toon Ikink gestopt met zijn automatiek aan de Rijksweg in Duiven.

advertentie

De groeten van Toon!

De inmiddels 80-jarige Toon is nog volop in beweging en fietst nog dagelijks om een boodschap te doen. Eenmaal per week  bezoekt Toon het zwembad om er enkele baantjes te zwemmen. Zijn vrouw Bep maakt veelvuldig gebruik van haar scootmobiel waarmee zij er dagelijks op uit trekt. Toen ik Toon vertelde dat men 'op het internet' graag het recept wilde weten van zijn welbekende pindasaus moest hij dan ook erg lachen: "Toon`s pindasaus is nog steeds te verkrijgen hoor maar daarvoor moet je dan wel naar cafetaria 't Witte Huus in Braamt'.

Zijn trouwdag en de geboorte van zijn kinderen waren voor Toon de mooiste momenten in zijn leven. Het meest verdrietige moment was in 2010, toen zijn dochter op jonge leeftijd kwam te overlijden. Ondanks dit grote verdriet en gemis genieten Toon en Bep samen van het leven. Nadat Toon in 1987 is gestopt wil hij nog wel alle klanten van vroeger via deze weg de groeten doen en bedanken voor de leuke tijd!

Helaas had Toon op het moment geen foto`s maar hij had nog wel een andere verrassing: "Om je niet met lege handen naar huis te sturen heb ik wel iets anders voor je." Vanaf de zoldertrap liet Toon mij het houten bord zien (zie foto) welke jarenlang dienst had gedaan als prijslijst in zijn automatiek.

Locatie

advertentie
Met dank aan:
Eddy Boss (In Duiven gebeurde het), Toon van Kempen (foto), Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Wikipedia.

 • fjk
 • garage nijland
 • hubo maassen
 • newyorkpizza
 • palm groessen
 • van loon finance
 • witjes groessen